theorie rijbewijs

Door de jaren heen zijn de kosten om te leren autorijden in het VK aanzienlijk gestegen, als gevolg van de stijgende vraag, leskosten, benzineprijzen en autoverzekeringen

Maar hoeveel meer – of minder – betalen we dan in andere landen? Hoeveel kost het om een ​​rijbewijs te halen in deze 11 landen over de hele wereld?

 

 

Verenigd Koninkrijk

De kosten van een voorlopig rijbewijs in het VK bedragen £ 34 als je de identiteitskaart online koopt, of £ 43 als je per post een aanvraag indient. Bij verlies van de licentie worden vervangingskosten in rekening gebracht. Volgens GOV.UK kun je je voorlopig rijbewijs aanvragen als je 15 jaar en 9 maanden oud bent, maar je mag pas legaal gaan rijden als je 17 bent. In tegenstelling tot andere landen heeft het VK een ‘pay as you go’-methode, wat betekent dat als u voor een van de tests niet slaagt, u opnieuw de volledige testprijs moet betalen totdat u slaagt. Je theorie-examen is twee jaar geldig en binnen deze tijd moet je slagen voor je praktijkexamen om te voorkomen dat je opnieuw voor een theorie-examen moet betalen.

 

De minimale kosten die u kunt verwachten om te leren autorijden in het VK is £ 1.264. Met studenten die ongeveer 45 uur les nodig hebben (volgens de RAC) voor een praktijkexamen, is dit het minimum dat je kunt verwachten te betalen, en dit is zonder autoverzekering. Afhankelijk van waar u in het VK woont, kunnen de prijzen voor rijlessen en de vraag fluctueren, maar juridische documenten blijven voor alle delen van het land dezelfde prijs.

 

Ierland

Om een ​​Iers rijbewijs te halen, kunt u een van de drie rijbewijzen kopen, een voor een jaar, een voor drie jaar en een voor 10 jaar. In Ierland moet je minimaal 17 jaar oud zijn om te leren autorijden. Je hebt ook een verplichte 12 uur nodig met een RSA-erkende rij-instructeur. Het gemiddelde bedrag dat je voor een rijles moet betalen, ligt tussen de € 30 en € 40 per uur, studenten hebben meestal ongeveer 46 uur rijtijd, plus extra’s.

 

Noorwegen

Wettelijk moet je 18 zijn om in Noorwegen te mogen rijden. Een Noors rijbewijs kost u ongeveer 30.000 kronen om te rijden – dat is een enorme £ 2.536,82. Leren voor de motor theorie is mogelijk online. In Noorwegen heb je 17 uur verplichte lessen nodig, maar het uurloon in Noorwegen ligt een stuk hoger dan het Europese gemiddelde. Bij intensieve rijopleidingen blijkt uit statistieken dat er veel minder ongevallen op de weg zijn omdat de rijopleiding hier zo hoog is.

 

VS

Je moet ten minste 16 jaar oud zijn om in de VS te rijden, maar als je in sommige staten, zoals New Jersey, leert, moet je 17 zijn. Het verkrijgen van een rijbewijs is verschillend, afhankelijk van waar u in het land woont. In de VS hangt het, afhankelijk van de staat waarin u woont, af van hoeveel u betaalt voor een Amerikaans rijbewijs.

 

Afhankelijk van waar u in de VS woont, bepaalt ook hoe lang uw rijbewijs geldig is. Het kost je $ 64,25 om een ​​licentie te hebben in New York, maar deze is 8 jaar geldig en kost slechts $ 8,03 per jaar. Terwijl u in Arizona $ 25 betaalt, maar deze licentie 12 jaar geldig is, wat betekent dat u slechts $ 2,08 per jaar betaalt. Als je dat vergelijkt met een Brits rijbewijs, betalen we slechts £ 3,40 per jaar om onze rijbewijzen 10 jaar vast te houden.

 

Zweden

De gemiddelde prijs voor een rijbewijs in Zweden zal ongeveer 15.000 kr (£ 1.266,90) zijn. Oogtesten, risicotraining, sliptraining, theorie-examen en praktijkexamens zijn allemaal verplicht en je moet 18 jaar oud zijn om auto te mogen rijden. De leerlingvergunning is gratis en is 5 jaar geldig.

 

Spanje

In Spanje moet je wettelijk 18 jaar zijn om een ​​auto te mogen besturen. De kosten voor het behalen van een rijexamen in Spanje kunnen variëren van € 800-1200. Het praktische rijexamen is bijna het dubbele van de prijs dan hier in het VK. Rijlessen zijn echter iets goedkoper. Hoewel het theorie-examen £ 50 duurder is dan in het VK, en bij Spaanse rijexamens moet je ook registratiekosten betalen en gezondheidsdocumenten overleggen.

 

Frankrijk

Om in Frankrijk te rijden, moet u wettelijk 18 jaar oud zijn. Net als Spanje, rijdenin Frankrijk kost ongeveer € 1.200. Extra lessen buiten de 20 normale lesuren die worden gevolgd, zijn in Frankrijk echter iets duurder dan in Spanje of het VK, afhankelijk van de regio van het land waarin u zich bevindt. Als u niet slaagt voor uw rijexamen, moet u moet drie volle maanden wachten en het proces opnieuw beginnen. Een Frans rijbewijs is 15 jaar geldig, je hoeft geen geld te betalen voor het eigenlijke examen, maar je moet wel administratiekosten betalen bij inschrijving op motorscholen.

 

Duitsland

De wettelijke leeftijd om te rijden in Duitsland is 18. De kosten van een rijbewijs in Duitsland kosten tussen de € 1.500 en € 3.000, met iets meer dan € 2.000 waardoor het de norm is. Dit is een van de hogere prijzen die u betaalt om te slagen voor het rijexamen. Het duurt tussen de 3-5 maanden om je rijbewijs te halen, afhankelijk van de regio waar je je examen aflegt en de wachttijden daarachter.

 

Italië

Het Italiaanse rijbewijs is een van de goedkopere rijbewijzen om te halen. Je moet wel 18 jaar oud zijn en het kost je tussen de € 800- 850 € alles inclusief, maar er is een addertje onder het gras. Soorten verkeersborden overzicht is mogelijk online. Dit lijkt misschien goedkoop om alles inbegrepen te hebben, maar je moet alles gedaan hebben binnen een tijdsbestek van 6 maanden na het behalen van een theorie-examen – als je dat niet doet, moet je alles opnieuw betalen.

 

Portugal

Je rijbewijs halen in Portugal is goedkoper dan in veel andere Europese landen, rond de €400 om precies te zijn. Je mag bij je theorie-examen in Portugal maar 3 foute antwoorden hebben, anders moet je het opnieuw doen. Als u geslaagd bent voor het rijexamen, moet u € 30,- afgiftekosten voor uw rijbewijs betalen. Je moet 18 jaar oud zijn om in Portugal te mogen rijden.

 

 

Thailand

Om te leren autorijden in Thailand, moet je 18 jaar oud zijn. Rijbewijzen in Thailand kosten ongeveer £ 11. Je hebt alleen een medische verklaring van maximaal een maand oud, je identiteitskaart en een bewijs van ingezetenschap nodig. Als je nog niet eerder les hebt gehad in een auto, word je getest op je reactievermogen, gezichtsvermogen, meerkeuzetoets en een practicum.

 

Als u net uit de EU komt, kunt u uw EU-rijbewijs gebruiken zonder dat u een internationaal rijbewijs nodig heeft. Inwoners van het VK die een EU-licentie hebben, kunnen deze inwisselen voor een VK-licentie en hoeven geen nieuwe test te doen. Als u niet controleert voordat u in het VK gaat rijden en als uw rijbewijs niet geldig is, kunt u een boete krijgen tot £ 5000.

 

Florence Codjoe, autoverzekeringsexpert bij Uswitch voegde toe:

“In het buitenland leren autorijden is in verschillende landen wat makkelijker, maar het kan ook wat moeilijker zijn. ‘Het belangrijkste om te onthouden is dat als je besluit om je rijexamen in het buitenland te doen, of als je in een ander land gaat leren autorijden, je je aan hun verkeersregels moet houden.

 

Als het om autorijden gaat, is iedereen anders. Ook al zijn er in verschillende landen minimale kosten voor autorijden, stop niet met leren totdat u er zeker van bent dat u uw examen kunt afleggen. Als je op enig moment in het buitenland rijdt, zorg er dan voor dat je rijbewijs, APK en autoverzekering geldig zijn in het land waar je rijdt en controleer of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.”

 

Denkt u erover om naar het buitenland te rijden, controleer dan uw autoverzekering en of u gedekt bent. Om in de auto van uw vrienden en familie te kunnen rijden, moet u ervoor zorgen dat u een multicar-verzekering hebt en dat u bent vernoemd naar de auto waarin u rijdt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments Off on Door de jaren heen zijn de kosten om te leren autorijden in het VK aanzienlijk gestegen, als gevolg van de stijgende vraag, leskosten, benzineprijzen en autoverzekeringen